Syltede grønne tomater med kardemomme og vanilla

Når bladene på træerne skifter farve, og det er efterårsferie, er det ofte tid til at tage afsked med de sidste tomatplanter. De grønne umodne tomater der stadig sidder på planterne, er slet ikke tabt, men kan forvandles til det skønneste tilbehør til f.eks. ost, pølse mv.

Jeg er stor fan af de syltede grønne tomater, og hvert år leger vi med nye smags varianter. I år er det kardemomme og vanilla, og det er også en ret lækker udgave.

Opskriften er til 1 kg grønne tomater. Har du ikke så mange, reducere du blot opskriften til det passer.

  • Forberedelsestid: 10m
  • Bage/kogetid: 5m
  • Tid ialt: 15m

Ingredienser

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • 2 vaniljestænger
  • Kardemomme, mængde efter smag og behag
  • 300 g vand
  • 300 g eddike, uden smag
  • 600 g sukker

Vejledning

  1. Rengør tomaterne. De mindste prikker du med tandstik, kødnål etc, præcis så meget at lagen kan trænge ind og gøre godt. Større tomater kan du vælge også at prikke - eller halvere, hvad du nu synes passer bedst
  2. Flæk vaniljestængerne og tag kernerne ud. Bland vaniljekernerne med sukker. Skær vaniljestængerne i passende stykker, der passer til de glas, du vil bruge til at opbevare de syltede grønne tomater
  3. Kom sukker, eddike og vand i en gryde og lad det koge op og koge indtil alt sukkeret er opløst. Tilsæt kardemommen.
  4. Læg tomaterne i gryden. Har du tomater i forskellige størrelser, så del dem op, og kog dem hver for sig i lagen. Kogetiden afhænger af størrelsen og hvor faste du ønsker tomaterne. Tiden kan variere mellem 5-12 min.
  5. Kom vaniljestængerne du har skåret i stykker, i dine glas. Tag tomaterne op af lagen, og kom dem ned i glassene til vaniljestængerne. Kom lagen ovenpå tomaterne i glasset, og sørg for at lagen koger når du hælder den over, og luk så låget straks.
  6. Når tomaterne er afkølet sættes de på køl, hvor de meget gerne må trække et par uger, før de bruges.
0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar