Forspiring og valg af forspirings beholder

Hvert år forspirer vi en del chilier og tomater lige fra december til marts, hvor vi forspirer de sorter vi skal have på friland.

Som du måske har læst i et af vores andre indlæg, foreslår vi at forspire sorter til drivhus fra tidligst 1. marts og friland 1. april. Når vi alligevel forspirer sorterne til friland tidligere, hænger det sammen med at vi dels har vækstlys, og dels har en udestue, som de skal ud og stå i, indtil de skal på friland. Har du ikke de muligheder, og forspirer tomater i vindueskarmen, vil vi anbefale dig at vente til forspire drivhussorterne midt i marts og frilandssorterne 1/4.  Når først de lyse timer øges, skal planterne nok vokse sig store og fine alligevel.

Vi forspirer nu efter vores egne tommelfingerregler -og forspirer nu langt senere end vi har gjort før.

Hvad kan du bruge til at forspire i?

Gennem årene har vi afprøvet forskellige måder at forspire på, forskellige beholdere og med varierende held. Hvad du skal vælge til at så frø i afhænger igen af plads, muligheder, økonomi og hvor du forspirer henne. En anden overvejelse er om du vil bredså eller enkelt-frø så. Der er mange muligheder – lige fra avis og pappotter, æggeskaller, æggebakker, mælkekartoner, plasticpotter, de gamle kendte jiffy potter samt til de mere kreative og tekniske løsninger med f.eks. varmemåtte. Hvad vi derimod IKKE bruger er f.x. wc-ruller, hvorfor kan du læse mere om her.
Skal du forspire i din stue, så har du måske ønske til materiale, udformning og udseende. Der er masser af muligheder, for enhver pengepung.

Indeterminante sorter, vælger vi altid at forspire efter enkelt-frø metoden. Er det derimod de små micro-sorter, vælger vi som regel at dyrke flere sammen.

Vi har altid været imod køb-og-smid ud kulturen, og gemmer ofte ting, som andre måske vil smide ud. Her får emballage nyt liv f.eks. har  vi igennem flere år haft stor succes med at anvende rengjort emballage fra pålægssky, pålægssalater mv. Beholderne er ganske kraftige, og kan nemt genanvendes år efter år. Fordelen er at de fungerer som små drivhuse, da de holder frøene fugtige, kan stables – fylder så at sige ingenting, og kan nemt placeres et sted hvor der er varme, f.eks. på badeværelset eller andre steder hvor der er gulvvarme. Da frøene på dette tidspunkt ikke kræver lys, men derimod fugt og varme er mørke, lune steder velegnet. Når frøene begynder at spire, er det nemt at tage låget af, og lade dem stå indtil de får de første blivende blade. Desuden har de den fordel, at de i modsætning til mange andre løsninger, ikke kræver særlig meget jord, hvilket slet ikke er nogen dårlig ting, tværtimod.

Andre muligheder er spirebakker, som ofte er at finde i de fleste byggemarkeder. De er ganske fine, det er muligt at forspire et stort antal frø på en forholdsvis lille plads, og er gode til at holde på fugten. Dog er det vores erfaring, at der ikke er lufthuller i, så man skal lige huske at lufte ud én gang i døgnet, så der ikke bliver så fugtigt, at frøene rådner. Vi har selv haft nogle stykker efterhånden og vores anke er, at låget er så lavt, at vi ikke kan have vores favorit plantepinde i, og derudover synes vi, at de bliver skrøbelige når de udsættes for lys, og over tid, går meget nemt i stykker, og splintrer nemmere end glas.

Sidste år anskaffede vi os nogle små mini drivhuse, hvor der istedet for jord, anvendes stenuld. En løsning vi blev rigtig glade for, men som har sine fordele og ulemper.

Sådan forspirer vi tomat- og chili frø

I 2020 brugte vi zip-metoden. Den er fuldstændig jordfri, kræver kun ganske lidt opmærksomhed, og er en super billig løsning. Med et bundt zip-poser, kan du på ganske kort tid, forspire mindst 100 frø/sorter – what not to like?

Her i 2021 hvor vi skal dyrke lidt færre sorter en sidste år, bruger vi en kombination af zip-pose modellen (til vores chilier), biobriketter, krukker og stenuld.

(Sidst opdaterer 1.2.2021)

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar