RISIKO FOR VOLDSOMT VEJR – er meldingen fra DMI!

Vejrskifte – og voldsomt vejr som byder både på skybrud og voldsomt blæst, med kraftige vindstød er noget vi ofte oplever i Danmark.

Dyrker du tomater på friland, hvad enten det er i bede eller potter, er det en rigtig god ide at sikre planterne er støttet og bundet godt op.

Her i dette indlæg får du vores tip til at sikre dine krutte/potte tomater

I flere år har vi dyrket tomater på friland i krukker i haven og på terrassen og i staudebedene.

Når vejret har vist tænder og budt på voldsomt vejr både skybrud og kraftig vind og vindstød, har vi krydset fingre og håbet på at der ikke skete planterne noget, da de simpelthe var for tunge at flytte, og i den grad ønsket, at vi kunne!

I år har vi udskiftet alle vores krukker, og jeg er SÅ glad for den beslutning. Jeg er flere gange blevet bekræftet i, at det er det rette valg, ikke mindst i forhold til at have mulighed fir at kunne få krukketomaterne i sikkerhed.

Det blev testet sidst da det var voldsomt regnvejr – der var det nemt hurtigt at flytte nogle af dem i vægdrivhuset og andre op på terassen.

Uanset hvor store planterne er, er de bare nemme at flytte – de små kan bæres let ved at løfte hele planten, de store tomatplanter flyttes nemt da der er hank i potten!

Også når jeg tager foto, efterser planterne eller binder op er det blevet så meget nemmere. Det er nemt at flytte planten, eller dreje den så jeg kan få den rette vinkel og komme nemmere til

Uanset om du lader dine planter stå, eller bærer dem i læ, og uanset om du har store tunge potter eller andre typer potter, er det en rigtig god ide at støtte planterne, så de bedre kan stå imod de vejrmæssige strabadser, de af og til kan blive budt.

Alle vores planter, også de determinante og semideterminate sorter har vi valgt at give støtte, da det er en fordel at støtte planten så den ikke knækker hvis den bærer mange og store frugter. Støttepinde bidrager også til stabilitet, når de f.eks. skal flyttes eller rykkes rundt og når det regner og/eller blæser kraftigt.

Vi sætter tre pinde i potten, og sætter dem sammen ved blot at sætte en tomatclips omkring, så den sidder til.

Selve tomatplanten fæstner vi på tre steder – en på hver pind. Uanset hvordan vinden kommer, så vil planten stå rigtig godt og stabilt.

Især høje planter, kan være lidt udsat når regn og blæst. Vi har gode erfaring med at sætte ekstra pinde i krukkerne, fæstne jutesnor i toppen, og montere tomatclips på, som sættes omkring planten.

Bliver planterne højere eller større end forventet, er det nemt at sætte ekstra pinde ned, sætte dem sammen med en tomatclips og bruge tomatclips til at binde tomatplanten op med

Vi sætter ofte flere tomatclips sammen, så stænglerne kan holdes lidt væk fra hinanden og dermed skabe lidt mere luft omkring planten

Du kan bruge andre former for støtte. Om nogen af vores planter, har vi sat et tomatbur, som også fungerer rigtig godt i kombination med tomatclips. Du kan læse mere om tomatbur og hvordan du montere det, lige her

Har du tips til hvordan krukke tomater på friland kan sikres, så del gerne dine erfaringer kommentarsporet