Forspiring & prikling – valg af jord

Når dine frø er spirer, og de har fået de første sæt rigtige blade, er det tid til at prikle dem, og efter et par uger kan du forvente at skulle ompotte første gang.

Før vi vidste så meget om tomatdyrkning, brugte vi bare ganske almindelig havejord eller jord fra plantesæk til at forspire og prikle i, med og uden tilskud af hønsegødning – og med varierende held.

I takt med vi har fået mere erfaring, er vi begyndt at interessere os for langt flere aspekter af tomatdyrkningen, blandt andet jordsammensætning og betydningen af valg af dyrkningsmedie herunder også så- og priklejord.

Idag er der kommet så mange muligheder og produkter på markedet, at det kan kan være vanskeligt at vælge. Der er mange overvejelser og hensyn at tage, som både handler om vores natur, bæredygtighed og pengepung, men især også om jordens egnethed i forhold til at forspire og prikle tomater.

Har du dyrket tomater selv, har du måske – lige som os – oplevet at der dukker tomatplanter op de mest pudsige steder, mellem fliserne på terrassen, i grus, på kompostbunken, ja stort set hvor som helst der er plads til et lille bitte frø.

Hvert forår når vi begynder at gøre drivhuset forårsklart, opdager vi næsten altid at der er nogen tomatfrø der trods frost, og rigtig dårlig vækstbetingelser insisterer på at leve. Det giver et meget godt billede af, at tomatfrø generelt er ret hårdføre og kan vokse frem på næsten hvad som helst, hvor som helst. Når det er sagt, så siger vores erfaring os, at hvis vi gerne vil have en god spiring på vores sorter, og give de små kim-planter de bedste betingelser for at overleve, når de prikles om til en større potte, så gør det en forskel for os, at vi giver dem de bedste betingelser fra start. Udover at sørge for at man anvender frø af en god kvalitet, så handler det om at bruge et godt dyrkningsmedie. Der er mange forskellige typer af dyrkningsmedier, og et af dem er så- og priklejord.

Jeg har længe været i tvivl om hvad der adskiller de forskellige så- og priklejords produkter fra hinanden, og hvilke faktorer der har betydning for en  så- og priklejord er “god”, og hvorfor det er tilrådeligt at bruge så-og priklejord istedet for jord fra en plantesæk. Det er emner vi har undersøgt lidt nærmere, og som du kan læse mere om herunder.

Så – og priklejord

Så og priklejord er velegnet til at bruge til både til forspiring, prikling og ompotning.

Strukturen i så-og priklejord er fin (uden at være for fin) og gør det nemt for rødderne at slå rødder.
Så- og priklejord kan være gødet ganske let, hvilket er en fordel så planternes rødder ikke brændes af, og alligevel giver planterne en smule gødning, hver gang der ompottes. 

Så – og priklejord kan indeholde mange forskellige indholdsstoffer, mængde samt type af gødning og have en bestemt pH-værdi. I den første leveperiode fra frø og indtil de plantes om anden gang, har de brug for et vækstmedium der har et lavt næringsindhold, og med en pH værdi mellem 6-7, med mindre afvigelser til begge sider. Her på dette eksempel, har vi fundet en pose så-og priklejord som kun er ganske let gødet og hvor pH værdien ligger mellem 5.6-6.5. Benton Jones skriver at tomater dyrkes bedst, når pH-værdien er  5.5-6.8 – og optimalt 6.2-6.5.

Ofte varierer prisen ganske meget, og det gør antal liter pr. pose, også. Derfor er det en rigtig god ide at sammenligne poser, indholdsstoffer, og ikke alene kigge på prisen – før man køber. 

Vi har rigtig gode erfaringer med at anvende så- og priklejord der enten bærer mærket “godkendt til økologisk dyrkning” eller bærer Ø-mærket. For at holde vores gro-telt fri for uønskede organismer, bakterier, vira og svampesporer, bruger vi IKKE så-og priklejord i vores gro-telt.

 

Sådan bruger vi så- og priklejord
Forspiring:
Vi forspirer ofte tomatfrø i zip-poser og flytter dem over i vores MINIKAP hvor vi bruger så-og priklejord, iblandet vermiculite og perlite. Fordelen ved at bruge MINIKAP istedet for en almindelig potte, eller kopper, er dels at det er mindre pladskrævende, men vigtigst er, at plantehullerne er ganske små og der bruges lidt vækstmedie – mængden af så- og priklejord. Det er hensigtsmæssigt af mange årsager. Dels er det i vores optik unødvendigt at bruge så meget, når der ikke er behov for det. Andet og mere vigtigt er, at det ikke er en fordel for frøet, nærmere tværtimod. Er der meget jord, kan det bliver for vådt og koldt omkring frøet, hvilket kan nedsætte spiringsevnen betydeligt eller få frøet til at rådne.

Vi prikler og ompotter også til potter, hvor vi bruger så-og priklejord. 


Plantesæk

Mange fortæller, at de bruger plantesæk både til forspiring, prikling og ompotning.  Afhængigt af årstiden, så koster 18 l Så-og priklejord ca. 30 kr. – og en 40 l plantesæk, kan købes fra ca. 8 kr. til 50 kr. Hvad taler for at vælge Så – og priklejorden frem for den ofte billigere plantesæk, når du skal forspire eller prikle tomatplanter? Det spørgsmål stillede vi os selv, og gik igang med at kigge på indholdet af alle de forskellige plantesække og så-og priklejord vi stødte på, når vi var i supermarked, byggemarked og plantecenter.

Vi har købt forskellige plantesække for at undersøge hvordan jorden i plantesækken så ud, føltes, og lugtede. Vores lille uvidenskabelige undersøgelse, viste, at der kan være ganske stor forskel i hvad sådan en plantesæk kan indeholde – blandt andet, men ikke alene :spaghnum, bark, træflis, træbestanddele, kompost, kridt og forskellige typer og mængder af gødning. Dertil kommer, at vi har fundet forskellige belægninger, fluer i plantesække og at de kunne lugte meget forskelligt (og grimt).

Kigger man på Næringsindholdet ses det at plantesækken indeholder langt mere gødning – end så-og priklejorden.


Sådan bruger vi plantesække

Plantesække synes vi er ganske glimrende at bruge til jordforbedring i vores drivhus, før udplantning. Vi hælder plantesækkene ud og iblander i den eksisterende jord, iblandet gødning (bokashi eller fra genbrugsstation) og måler pH-værdien for at sikre at  pH-værdien hverken er for lav eller for høj. Plantesækkenes indhold af trækomponenter bidrager til at give jorden mere struktur og gøre den mere luftig og kan være en nem måde, at få lavet jordskifte på.


Plantesæk vs. så- og priklejord

Når man sammenligner prisen på så- og priklejord og plantesæk, så er der ingen tvivl om, at det er mere økonomisk, at bruge plantesæk istedet for så- og priklejord.

Personligt vælger vi altid så- og priklejord, når vi vælger at dyrke med jord som dyrknings-vækstmedie. Det gælder både når vi bruger zip-metoden, og forspirer frø og når vi prikler, og ompotter. 

Når vi vælger IKKE at bruge plantesæk til hverken forspiring eller prikling, ompotning af tomater, så hænger det blandt andet sammen med at jord i plantesække, ikke er velegnet til hverken forspire, eller prikle tomater i.
Plantesækkens indhold af gødning, gør, at de efter vores vurdering, er mere velegnet til planter i god vækst og med et øget gødningsbehov.

Frø frø som skal igang med at etablere rodnet og som ikke har gødningsbehov, på det stadie eller små tomatplanter der nyligt er spirer og skal prikles. Små spirer/planter har behov for et luftigt vækstmedie, hvor det er let for rødderne at skaffe sig vand.
Dertil kommer at der i en plantesæk kan være store og grove dele, hvilket kan hæmme frøets mulighed for at komme op og gennem overfladen.
Ved at bruge så-priklejord hver gang vi ompotter, får planten hele tiden en smule gødning, og vi undgår at planternes rødder bliver brændt af. Samtidig giver det os mulighed for selv at dosere gødning, i forhold til planternes vækststadie.

Hvis du skeler til prisen og tænker at så- og priklejord ikke rækker så langt som jorde i plantesæk, så kan du få det til at række længere ved at iblandet jordforbedring.

Det er vores erfaring at så- og priklejord iblandet vermiculite og perlite ikke alene bidrager til gode vækstbetingelser for vores planter, men betyder også at en enkelt så- og priklejord rækker til prikling af rigtig mange planter.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar